Disco-party-avond bij Café Mesjeu

In het kader van "De nacht van de Horeca" in Lanaken, een initiatief van een aantal cafés en de gemeente Lanaken, is er een ouderwetse kroegentocht met in elke café entertainment voorzien... bij ons is dat een onderdompeling in de Disco sfeer met DJ Geerts Palmaers, drank en plezier.

Iedereen welkom, "hoe meer mensen hoe meer discoparty". 

Hop-on Hop-off bus

Je kan met een pendel bus, de andere cafés bezoeken, die ook meedoen aan de "Nacht van de horeca".

CultuurCafé     Bierpunt     Café Pannehof      De Sjoester     Fitness Traffic     

Taverne de Krieckaert     Taverne Toerist     Café Tot Seffens

Disco is een muziekgenre dat populair was in de jaren 70 en 80.  Het ontstond in de Verenigde Staten en verspreidde zich snel over de hele wereld.  Het genre werd gekenmerkt door zijn opzwepende ritmes, funky baslijnen, soulvolle zang en de prominente rol van dansbare beats.

Disco was niet alleen een muziekgenre, maar ook een cultureel fenomeen dat gepaard ging met specifieke mode, dansen en levensstijl.  Discotheken werden de plaatsen waar discofans samenkwamen om te dansen, nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van de muziek en de sfeer.

Disco heeft invloed gehad op de muziekgeschiedenis en heeft veel artiesten geïnspireerd en beïnvloed. Sommige van de bekendste disco-artiesten zijn Donna Summer, Bee Gees, Chic en Gloria Gaynor. Hun hits zoals "Stayin' Alive", "I Will Survive" en "Le Freak" zijn nog steeds bekende en populaire nummers.

Hoewel de populariteit van disco in de jaren 80 afnam, heeft het genre een blijvende impact gehad op de muziekcultuur en heeft het de weg vrijgemaakt voor andere dansbare stijlen, zoals house en techno. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel clubs en feesten die zich richten op de muziek en de sfeer van disco, en blijft de muziek geliefd bij vele generaties muziekliefhebbers.

Net als in andere landen over de hele wereld, had de Disco cultuur in België een grote impact op de muziek, mode en het uitgaansleven in de jaren '70.

De opkomst van Disco in België begon halverwege de jaren '70, en werd al snel omarmd door een jonge generatie muziekliefhebbers die op zoek waren naar nieuwe geluiden en een uitlaatklep voor hun creativiteit. In die tijd openden er in heel België nieuwe discotheken en clubs, en werden er regelmatig grote disco-evenementen georganiseerd.

Een van de meest iconische discotheken van België was de Mirano Continental, gelegen in het hart van Brussel. Deze club werd geopend in 1978 en groeide al snel uit tot een van de belangrijkste discotheken van Europa. De Mirano Continental was bekend om zijn avant-gardistische interieur, dat bestond uit een combinatie van spiegels, neonlichten en futuristische meubels.

Naast de discotheken en clubs, was Disco ook van invloed op de mode en kledingstijl in België in de jaren '70.  Mannen droegen bijvoorbeeld wijde broeken, hoge plateauschoenen en strakke overhemden, terwijl vrouwen vaak glitterjurken, hoge hakken en opvallende make-up droegen.

In de muziekwereld was Disco ook van invloed op de Belgische muziekscene. Verschillende Belgische artiesten, zoals Patrick Hernandez en Lio, maakten disco-geïnspireerde nummers die internationaal succesvol waren. Bovendien was België een belangrijk knooppunt voor de distributie van disco- en dance-muziek in Europa, waardoor Belgische dj's en producers een belangrijke rol speelden bij het verspreiden van het genre over het continent.

Ja, er was een heuse "disco manie" in België en vele andere delen van de wereld in de late jaren '70 en vroege jaren '80. Disco was een populaire muziekstijl en een belangrijk onderdeel van de popcultuur in die tijd. Veel mensen hielden van de funky beats en dansbare ritmes van de muziek en de flamboyante stijl van de disco-mode. Discotheken en clubs waren razend populair en er werden regelmatig discofeesten en evenementen georganiseerd.

De populariteit van de disco-cultuur leidde tot talloze films, televisieshows en andere media die zich richtten op het thema disco. Enkele voorbeelden zijn de film "Saturday Night Fever" uit 1977 en de tv-show "Soul Train" die van 1971 tot 2006 werd uitgezonden.

Er waren ook Vlaamse zangers en zangeressen die disco-nummers brachten of maakten tijdens de disco periode. Enkele voorbeelden zijn:

Eddy Wally: "Chérie" (1976) en "Ik spring uit een vliegmachien" (1978)

Lou & The Hollywood Bananas: "Kingston Kingston" (1979) en "Jive My Baby" (1980)

Ann Christy: "Gelukkig zijn" (1975) en "Dag vreemde man" (1979)

Willy Sommers: "Dans met mij tot morgenvroeg" (1982)

Samantha: "Eviva Espana" (1971) en "Wakker blijven" (1977)

maar er waren natuurlijk  talloze internationale artiesten die erger populair waren in Vlaanderen, zoals ABBA, Bee Gees, Donna Summer, enzovoorts.

Ook in  Limburg ontwikkelde de Disco cultuur zich in de jaren '70 net als in de rest van België. 

In steden zoals Hasselt, Genk en Tongeren openden nieuwe discotheken en clubs, die al snel populair werden onder jongeren en een belangrijk onderdeel werden van het uitgaansleven.

Ook in Limburg speelde muziek een belangrijke rol in de Disco cultuur. Lokale radiostations, zoals Radio Hasselt en Radio Maasland, draaiden regelmatig disco-muziek en er waren verschillende lokale disco- en funk-bands actief in de provincie.

Echter, aan het eind van de jaren '70 begon de populariteit van de disco-cultuur te tanen en ontstond er een backlash tegen de stijl en muziek. Het leidde tot de zogenaamde "Disco Demolition Night" in 1979, een evenement in een honkbalstadion in Chicago waarbij duizenden mensen disco platen verbrandden en vernielden. Dit markeerde het einde van de disco manie, maar de invloeden van de muziek en cultuur zijn nog steeds terug te zien in de hedendaagse popmuziek en mode.

Wanneer de populariteit van Disco begon af te nemen, werden er steeds meer andere muziekstijlen geïntroduceerd, zoals New Wave en Punk. Toch bleef Disco nog jarenlang populair in bepaalde delen van Limburg, en werden er nog steeds discotheken geopend en evenementen georganiseerd tot in de jaren '80.

Er zijn verschillende drankjes die geassocieerd worden met de Disco cultuur. In de jaren '70 waren drankjes zoals de Margarita, Martini, en Bloody Mary erg populair in de discotheken. Deze cocktails werden vaak geserveerd in grote glazen met kleurrijke rietjes en parasols.Een andere populaire drank in de Disco cultuur was champagne. Champagne werd gezien als een symbool van luxe en glamour en werd vaak geserveerd bij speciale gelegenheden of in VIP-ruimtes.

Daarnaast waren er ook een aantal frisdranken die populair waren in de jaren '70, zoals Tang, Tab en Jolt Cola. Deze frisdranken hadden vaak een futuristische uitstraling en pasten goed bij de sci-fi en space-age thema's die in die tijd populair waren.

Het belangrijkste was echter niet zozeer de drank zelf, maar de manier waarop het werd geconsumeerd. Disco was immers vooral een sociale gelegenheid waar mensen samenkwamen om te dansen, te feesten en plezier te hebben. Drankjes werden dan ook vaak gebruikt om de sfeer te verhogen en de feeststemming erin te houden.

Op een disco party mogen een aantal zaken zeker niet ontbreken om de juiste sfeer te creëren en mensen aan te moedigen om te dansen en plezier te hebben. 

Hier zijn enkele voorbeelden:

Muziek: Een goede selectie van disco en dansmuziek is natuurlijk essentieel. Denk hierbij aan nummers van bekende artiesten zoals Bee Gees, Donna Summer, KC and the Sunshine Band, ABBA, Michael Jackson, enzovoorts. Ook kunnen er remixes en moderne interpretaties van disco classics gespeeld worden.

Verlichting: Het juiste soort verlichting kan een geweldige sfeer creëren. Stroboscoopverlichting, discolichten, spiegelbollen en andere lichteffecten zijn belangrijke elementen van een disco party.

Dansvloer: Een goede dansvloer is belangrijk om mensen te stimuleren om te bewegen. Het moet groot genoeg zijn om genoeg mensen te herbergen en goed verlicht zijn.

Kleding: Aangezien de disco periode bekend stond om zijn kleurrijke en excentrieke mode, kan het leuk zijn om mensen aan te moedigen om zich passend te kleden. Denk hierbij aan flitsende jurken, wijde broeken, plateauzolen en zonnebrillen.

Drankjes: Een goed aanbod aan drankjes kan ook bijdragen aan een geweldige sfeer. Denk hierbij aan klassieke cocktails zoals de Margarita en de Piña Colada, maar ook aan mocktails voor degenen die geen alcohol drinken.

Maar het aller belangrijkste is: 

de voetjes moeten van de vloer !!!